Olvasási idő: 5 perc

Mire figyeljünk használt elektromos autó vásárlásakor? – Használt eautó kisokos

Tapasztalat nélkül használt elektromos autót vásárolni elég nagy kihívást jelenthet. Ez az útmutató segít abban, hogy biztosan megfelelő döntést tudjon hozni a választásnál.

ÖSSZEFOGLALÁS

Használt elektromos autó vásárlása okos döntés lehet a környezettudatosság felé. Továbbá, a használt autó esetében, nem kell megvárnia a hosszú szállítási időket és árban is jóval kedvezőbbek, mint új társaik. Az alábbi lépéseket tegye meg:
 • – Válassza ki az Önnek megfelelő típust – BEV (teljesen elektromos), PHEV (plug-in hybrid), REx (hatótáv növelt elektromos)
 • – Hozzon létre egy listát a vezetési igényeinek megfelelő modellekről
 • – Forduljon az EV közösségekhez tippekért, mire kell figyelni az egyes típusoknál (FB csoportok)
 • – Nézzen utána részletesebben a választott használt elektromos autó műszaki adatainak
 • – Rendeljen otthoni fali töltő kiépítést az egyszerűbb és biztonságosabb otthoni töltésért

Milyen típusú elektromos autó a megfelelő választás? BEV, PHEV, REx?

BEV (Battery Electric Vehicle): Tisztán elektromos árammal működő autó, fedélzeti akkumulátorban tárolva, amelyet hálózati áramról töltenek (általában egy erre kijelölt töltési ponton).

PHEV (Plug-in hybrid electric vehicle): A hagyományos belső égésű motor és az újratölthető akkumulátor kombinációjával rendelkező autó, amely lehetővé teszi a tiszta elektromos hajtást vagy a benzinmotor és az elektromos motor kombinációjának használatát.

REx (Range-extended EV): Elektromos autó, amely csak elektromos hajtáslánccal rendelkezik, de kicsi benzingenerátorral tölti az akkumulátort, ha a hatótávolság kimerült a hosszabb utakhoz. Gyakran a PHEV típusának tekintik.

https://besen.hu/termekkategoria/elektromos-auto-fali-tolto/

BEV

TELJESEN ELEKTROMOS AUTÓ

A tisztán elektromos autóké a jövő. Csak ezek által tudunk teljes mértékben nyitni a környezettudatosság felé. Emellett gyorsan fejlődnek minden egyes új modellel – különösen a választék tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a használt autók hatótávolsága általában korlátozott az új változatokhoz képest.

Például, ha korai Nissan LEAF -et vásárol 24kWh akkumulátorral, hatótávolsága körülbelül 128 km lesz, míg a legújabb 62 kWh -s verzió már 322 km-t tud megtenni. De a magyarországi autósok átlagban jóval kevesebb kilométert tesznek meg naponta mint 128, így bőven megfelelő lehet ehhez az életvitelhez egy régebbi, használt modell is. Csak a hosszabb utaknál jelenthet kihívást a hatótáv.

Továbbá, ha nem tudja otthon vagy munkahelyén tölteni autóját, akkor egy tisztán elektromos autó töltése kihívás lehet, ha csak nincs a közelben egy publikus töltő. Ezt előzetesen a PlugShare mobilalkalmazásban megtudja nézni.

Előnyök

 • Alacsony fenntartási költségek
 • Legkörnyezetbarátabb választás
 • Jó kezelhetőség, alacsony súlypont
 • Azonnali gyorsulás

Hátrányok

 • Rendszeres töltés szükséges (ideális esetben otthon vagy munkahelyen)
 • Korlátozott hatótáv a korai modellekben
 • Régebbi modellek esetén villámtöltés hiánya

PHEV

PLUG-IN HYBRID AUTÓ

A Plug-in Hybrid Elektromos autó mindkét véglet legjobbjait igyekszik nyújtani-elektromos kilométereket, töltőállomásról töltve. De ezen felül benzinmotorral is rendelkezik, hosszabb utazásokhoz.

Néhány felhasználó számára ez az ideális választás. Az ingázó vezetés elektromos áram alatt történik, de a benzinüzemű „biztonsági háló” azt jelenti, hogy soha nem kell félni az elakadástól, még akkor sem, ha töltőoszlop nem áll rendelkezésre az úton.

Itt azonban vannak kompromisszumok. Az akkumulátor/motor súlya, amikor nem használják, rontja a teljesítményt és a hatékonyságot. És az elektromos hatótávolság gyakran körülbelül 32 kilométerre korlátozódik.

Bár a töltés nem feltétlenül szükséges, de elengedhetetlen az alacsony üzemeltetési költségek eléréséhez és ezáltal a modellek előnyeinek megismeréséhez. Azok számára, akik rendszeresen hosszú autópálya -mérföldeket tesznek meg, gyakran a PHEV nem a legmegfelelőbb választás.

Előnyök

 • Egyszerű bevezetés az elektromos autózásba
 • Benzin tartalék „biztonsági háló”
 • Hosszabb utakra is ideális választás

Hátrányok

 • Kompromittált teljesítmény és hatékonyság
 • Támaszkodás a benzinre (drága és káros a környezetre)
 • Kevés elektromos hatótáv

Biztonságos háztartási konnektorról tölteni az elektromos autónkat?

TIPP

Nagyobb akkumulátorokkal rendelkező EV-k esetében (pl. A Jaguar iPace akár 90 kWh akkumulátorral rendelkezik) nem lehetséges teljesen feltölteni egy este alatt konnektoros töltőkábellel az autót (44 óra). Ha nagyobb akkumulátorral rendelkező autóját szeretné (teljesen) feltölteni egyik napról a másikra, akkor legalább 7 kW -os otthoni töltőre van szüksége, de az iPace esetében azzal is 14 óra lenne a töltési idő. Így ennél már a 11kW-os fali töltőben érdemes elgondolkozni. A fali töltő nagyobb rugalmasságot kínál minden EV-hez, mint a konnektoros töltőkábel.

Míg a háztartási konnektorokkal lehetőségünk van feltölteni elektromos autónkat, ezeket nem úgy tervezték, hogy elbírják az ilyen erős terhelést több órán keresztül. Az elektromos autó töltése olyan melegedést okozhat, amely teszteli a háztartási vezetékek, valamint az aljzat minőségét. Ha ezt nem vesszük észre időben, akkor megolvadhat az aljzat vagy rosszabb esetben a falban lévő vezeték ég el, ami tűzesethez vezethet.

Ezzel szemben a fali töltőket egy új elektromos áramkörre telepítjük, és kifejezetten a töltési terhelés igényeinek kiszolgálására, megfelelő védelmekkel ellátva. Ezen felül töltőállomásaink megfelelnek minden szabványnak, annak érdekében, hogy biztonságban tudja otthonát minden elektromos kockázattal szemben. Ezáltal a fali töltő használata sokkal biztonságosabb otthoni töltésre.

TIPP

Bár olcsóbbnak tűnhet a 12A-es gyári konnektoros töltőkábel használata, de a ahhoz, hogy egy ilyen terhelést hosszú távon bíró háztartási aljzatot telepítsünk, annak majdnem ugyanannyi a költsége, mint egy egyfázisú fali töltő telepítése.

Mi a legegyszerűbb módja az otthoni töltésnek?

A dedikált otthoni fali töltőket egy kényelmes helyre telepítik, megkönnyítve az autóhoz csatlakoztatást, miközben a meglévő háztartási aljazatok használatánál gyakran ablakokon, ajtókon és macskaajtón keresztül kell elvezetni a konnektoros töltőkábelt a töltéshez.

A fix kábellel rendelkező otthoni fali töltők a könnyű használat csúcsai, mivel a kábel bevan építve, így csak az egyik végét kell csatlakoztatni elektromos autónkhoz.

TIPP

A legtöbb hazai ingatlan egyfázisú árammal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a maximális töltési sebesség 7,4 kW. Míg gyorsabb töltésre akkor van lehetőségünk, ha ingatlanunkban három fázis áll rendelkezésre. Ebben az esetben 11kW vagy 22kW fali töltő is választható. Ha jelenleg még nincs 3 fázis, akkor egy regisztrált villanyszerelő tud segíteni a teljesítménybővítésben.

Az okos otthoni elektromos autó töltés

Ahogy egyre többen töltik otthon elektromos autóikat nagy teljesítménnyel, úgy új, az energiával kapcsolatos kihívásokat kell megoldaniuk, egyaránt a járművezetőknek és az energiaszolgáltatóknak.

Otthoni töltés esetén, ha nem szeretnénk hálózatot bővíteni, akkor a Besen Wallbox APP vezérléssel töltőink segítségével állíthatjuk a töltő teljesítményét bármilyen Amper számra vagy akár időzíthetjük a töltést éjszakára.

Továbbá, az otthoni okos fali töltők hamarosan olyan funkciókat kell tartalmazniuk, amelyek lehetővé teszik az energiaszolgáltatók számára, hogy távolról kapcsolhassák ki-be a területi terhelés alapján a fali töltőket.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

BESEN Type2 Elektromos autó fali töltő kábellel | 11kW | 16A | 3fázis | 6m

39 készleten

Original price was: 209.900 Ft.Current price is: 189.900 Ft. Bruttó (149.528 Ft + Áfa)

Besen WALLBOX elektromos autó fali töltő 11kW (3x16A) (töltőkábellel,RFID)

Beszállítás alatt

Original price was: 239.900 Ft.Current price is: 227.905 Ft. Bruttó (179.453 Ft + Áfa)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük