Olvasási idő: 3 perc

Miért van szükség otthoni fali töltőre? – Fali töltő előnyei otthonra

Érdemes beruházni otthonra egy fali töltőre vagy elegendő, ha az autó konnektoros töltőjét használjuk otthoni töltésre? Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a legfontosabb különbségeket a fali töltő és a hálózati töltő között.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az elektromos autó tulajdonosoknak ajánlott fali töltőt használnia otthon a sima konnektoros kábel helyett, mivel ezek:
  • – Gyorsabbak
  • – Biztonságosabbak
  • – Egyszerűbb a használatuk
  • – Okosabbak

Töltési sebesség: Fali töltő vs konnektoros töltőkábel

A töltési idő minden elektromos jármű esetében változó, azonban egy 7 kW-os fali töltő, akár 3-szor gyorsabban tölti fel az elektromos járművét, mint egy hagyományos konnektoros töltőkábel. Tekintse meg az alábbi táblázatot, hogy megtudja, milyen gyorsan tud tölteni otthoni fali töltővel.

Elektromos autó Töltési idő*
Konnektoros töltőkábel 7kW Fali töltő
Hyundai IONIQ Electric 17 ó 6 ó
Jaguar I-PACE 39 ó 13 ó
Tesla Model 3 33 ó 11 ó
Volkswagen ID.3 20 ó 7 ó

* A töltési sebességet befolyásolhatja a környezeti hőmérséklet, az akkumulátor állapota (pl. Üres vagy félig tele) és a töltési sebesség változása.

TIPP

Nagyobb akkumulátorokkal rendelkező EV-k esetében (pl. A Jaguar iPace akár 90 kWh akkumulátorral rendelkezik) nem lehetséges teljesen feltölteni egy este alatt konnektoros töltőkábellel az autót (44 óra). Ha nagyobb akkumulátorral rendelkező autóját szeretné (teljesen) feltölteni egyik napról a másikra, akkor legalább 7 kW -os otthoni töltőre van szüksége, de az iPace esetében azzal is 14 óra lenne a töltési idő. Így ennél már a 11kW-os fali töltőben érdemes elgondolkozni. A fali töltő nagyobb rugalmasságot kínál minden EV-hez, mint a konnektoros töltőkábel.

Biztonságos háztartási konnektorról tölteni az elektromos autónkat?

Míg a háztartási konnektorokkal lehetőségünk van feltölteni elektromos autónkat, ezeket nem úgy tervezték, hogy elbírják az ilyen erős terhelést több órán keresztül. Az elektromos autó töltése olyan melegedést okozhat, amely teszteli a háztartási vezetékek, valamint az aljzat minőségét. Ha ezt nem vesszük észre időben, akkor megolvadhat az aljzat vagy rosszabb esetben a falban lévő vezeték ég el, ami tűzesethez vezethet.

Ezzel szemben a fali töltőket egy új elektromos áramkörre telepítjük, és kifejezetten a töltési terhelés igényeinek kiszolgálására, megfelelő védelmekkel ellátva. Ezen felül töltőállomásaink megfelelnek minden szabványnak, annak érdekében, hogy biztonságban tudja otthonát minden elektromos kockázattal szemben. Ezáltal a fali töltő használata sokkal biztonságosabb otthoni töltésre.

TIPP

Bár olcsóbbnak tűnhet a 12A-es gyári konnektoros töltőkábel használata, de a ahhoz, hogy egy ilyen terhelést hosszú távon bíró háztartási aljzatot telepítsünk, annak majdnem ugyanannyi a költsége, mint egy egyfázisú fali töltő telepítése.

Mi a legegyszerűbb módja az otthoni töltésnek?

A dedikált otthoni fali töltőket egy kényelmes helyre telepítik, megkönnyítve az autóhoz csatlakoztatást, miközben a meglévő háztartási aljazatok használatánál gyakran ablakokon, ajtókon és macskaajtón keresztül kell elvezetni a konnektoros töltőkábelt a töltéshez.

A fix kábellel rendelkező otthoni fali töltők a könnyű használat csúcsai, mivel a kábel bevan építve, így csak az egyik végét kell csatlakoztatni elektromos autónkhoz.

TIPP

A legtöbb hazai ingatlan egyfázisú árammal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a maximális töltési sebesség 7,4 kW. Míg gyorsabb töltésre akkor van lehetőségünk, ha ingatlanunkban három fázis áll rendelkezésre. Ebben az esetben 11kW vagy 22kW fali töltő is választható. Ha jelenleg még nincs 3 fázis, akkor egy regisztrált villanyszerelő tud segíteni a teljesítménybővítésben.

Az okos otthoni elektromos autó töltés

Ahogy egyre többen töltik otthon elektromos autóikat nagy teljesítménnyel, úgy új, az energiával kapcsolatos kihívásokat kell megoldaniuk, egyaránt a járművezetőknek és az energiaszolgáltatóknak.

Otthoni töltés esetén, ha nem szeretnénk hálózatot bővíteni, akkor a Besen Wallbox APP vezérléssel töltőink segítségével állíthatjuk a töltő teljesítményét bármilyen Amper számra vagy akár időzíthetjük a töltést éjszakára.

Továbbá, az otthoni okos fali töltők hamarosan olyan funkciókat kell tartalmazniuk, amelyek lehetővé teszik az energiaszolgáltatók számára, hogy távolról kapcsolhassák ki-be a területi terhelés alapján a fali töltőket.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

BESEN Type2 Elektromos autó fali töltő kábellel | 11kW | 16A | 3fázis | 6m

21 készleten

Original price was: 209.900 Ft.Current price is: 199.900 Ft. Bruttó (157.402 Ft + Áfa)

Besen WALLBOX elektromos autó fali töltő 11kW (3x16A) (töltőkábellel,RFID)

Beszállítás alatt

Original price was: 239.900 Ft.Current price is: 227.905 Ft. Bruttó (179.453 Ft + Áfa)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük