Olvasási idő: 2 perc

Gyors és megbízható töltés: elektromos autó töltőkábel és fali töltő

Az, hogy minél gyorsabban és biztonságosabban feltöltsük elektromos autóinkat, nem csak útközben, hanem otthonunkban is fontos; ám szerencsére van segítségünk: a Besen elektromos autó töltőkábel. Nem csak tökéletesen ellátja feladatát, hanem ezen kívül sok más előnnyel is rendelkezik. Érdemes végiggondolni, hogy mikor melyik töltőre van szükségünk, és azt is, hogy otthonunk garázsát el kell-e látnunk fali töltővel.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az elektromos autó tulajdonosoknak ajánlott fali töltőt használnia otthon a sima konnektoros kábel helyett, mivel ezek:
  • – Gyorsabbak
  • – Biztonságosabbak
  • – Egyszerűbb a használatuk
  • – Okosabbak

Amikor otthoni töltőkábelt használunk, akkor a házunk hálózatát használjuk az autónk feltöltéséhez. Fontos hangsúlyozni, hogy mindig csak olyan konnektorba dugjuk a csatlakozót, amelyik megfelelően van földelve, és hosszabbítót se vessünk be a folyamat során, mert könnyen baleset lehet a vége. A terhelés, amelyet a csatlakozó kap, nagynak minősül és nem erre tervezték, ezért leginkább csak alkalomszerűen érdemes így tölteni az autót. A kijelzőn, mellyel ellátott a töltő, láthatjuk, hogy éppen hogy áll az aktuális töltöttség. Tudni kell azonban, hogy ez nem egy gyors folyamat, akár 8-10-12 órán keresztül is eltart, így csak akkor válasszuk, ha egész éjjel töltőn tudjuk hagyni az autót, mert csak így érjük el, hogy teljesen feltöltődjön.

Elektromos autó Töltési idő*
Konnektoros töltőkábel 7kW Fali töltő
Hyundai IONIQ Electric 17 ó 6 ó
Jaguar I-PACE 39 ó 13 ó
Tesla Model 3 33 ó 11 ó
Volkswagen ID.3 20 ó 7 ó

Az elektromos autó és töltőkábelek berkein belül léteznek az úgynevezett villámtöltők, vagy utcai gyorstöltőkábelek, ezekkel benzinkutakon tudjuk tölteni járműveinket. Előnye, hogy otthoni társához képest sokkal gyorsabban tölt. Biztonságosabb is, hiszen ez a kábel már véd a túlmelegedés ellen. Mivel ezeket főként szabadtéren használják a sofőrök, arra találták ki, hogy strapabíró legyen, az időjárás se befolyásolja minőségét, de még akár azt is kibírja, ha véletlenül néhányszor átmegy rajta az autó. A Besen márka gyorstöltői például minden felsorolt előnnyel rendelkeznek.

Ha van fali töltőnk, az olyan, mintha lenne egy gyorstöltőnk – csak épp otthon. Egy átlagos házban megtalálható 7 kW-os fali töltő háromszor gyorsabban végez a töltéssel, mint egy sima konnektoros töltőkábel, bár vannak tényezők, melyek ezt a sebességet azért befolyásolják. Ilyen például, hogy milyen hőmérsékletben van tárolva az autó, vagy, hogy milyen állapotban van az akkumulátor. A fali töltőket nem csak garázsba, tárolóba lehet telepíteni, hiszen ezek is időjárásállók. A modellek közül különböző szempontok szerint választhatjuk ki a megfelelőbbet, nézhetjük a teljesítményt, a töltőkábel típusát és hosszát, valamint a vezérlését is. Ezek a fajta töltők már rendelkeznek olyan extrákkal, mint az LCD kijelző, vagy az olyan beépített érzékelő, mely figyeli a túlmelegedést, és automatikusan lejjebb veszi a teljesítményt, ha gond lenne. Teljesítmény alapján választhatunk a 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW és 22 kW-os töltők közül. Előnyük még, hogy mobil appel is lehet vezérelni őket, állítható amperszámmal rendelkeznek, és nem kell megijedni a használatuktól: magyar nyelvű útmutatóval vannak ellátva.

Nézzük, a Besen elektromos autó és töltőkábelekről mit érdemes tudni:

  • Minőségi anyagokból gyártják őket
  • 15 éves múltjuk van a piacon
  • Akár 50 ezer használatot is kibírnak
  • Kompatibilisek a legtöbb elektromos autóval
  • Minden termékhez két év garanciát biztosítanak
  • Termékeik CE és TÜV tanúsítvánnyal ellátottak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük