Olvasási idő: 2 perc

Köztudott, hogy a tisztán elektromos autó üzemeltetése gazdaságosabb, mint benzinmotoros társáé, viszont, ha e-autó vásárlás mellett döntesz, rögtön fontos lesz, hogy hol mennyi az annyi.

Összeszedtük a tarifákat, amiből az is kiderül, hogy az otthoni Wallbox töltő telepítése megéri -e.

Igen, még vannak ingyenes helyek, csak elég nagy a forgalom ezeken a töltőpontokon. Ha szerencséd van, akkor a töltés közben be is vásárolhatsz, hiszen egyes áruházláncok, Ikea, Lidl, Penny Market és az ügyintézési lehetőséget biztosító önkormányzatok parkolói külön megjelölt ingyenes töltési lehetőségekkel várnak.

A márkatöltőkkel jól járnak az adott márkatulajdonosok, hiszen a lehetőség gyakran csak nekik adott. A Nissan töltőkből akad más autómárkák számára is ingyenes példány, viszont a Tesla töltőknél más márkájú autóval ne is próbálkozz. És még így sem mindenkinek ingyenes, csupán a 2016-os régebbi Teslák tulajdonosai és az újabb autók első gazdái a kitűntetettek.

Amikor a töltésért fizetni kell

Többféle szolgáltató, többféle konstrukció. Előfizetés, alkalmi töltés, perc alap vagy teljesítmény szerinti tarifa rendszer. Gyorsan rájössz új elektromos autó tulajdonosként, hogy nem mindegy hol tankolsz fel energiával, mert itt-ott sokkal jobban járhatsz.

Alkalmi töltésnél a töltés sebességétől függően 40 Ft/kWh-tól 140 Ft/kWh-ig válogathatunk. Ha díjcsomagot vásárolsz, akkor jobban jössz ki, mert a töltés ára 40 Ft/perc-120 Ft/perc vagy 300 Ft/töltés – 990 Ft/töltés lehet.

Az otthoni töltés pótolhatatlan

Otthoni töltés

Az otthoni elektromos autó töltés mindenkinek megéri. Nem kell versenyt futni a szabad helyekért és a pénztárcádnak sem fog fájni az áramszámla emelkedésének aránya. A legjobb, ha kiépített fali töltővel oldod meg a dolgot, annak sok más előnyét is élvezheted. Kíváncsi vagy hogy mik ezek? Itt megnézheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük