Olvasási idő: 4 perc

Az elektromos autók elterjedésével egyre fontosabbá válik a megfelelő töltési infrastruktúra kiépítése. Az elektromos autók tulajdonosainak egyik nélkülözhetetlen eszköze az elektromos autó töltő kábel, amely lehetővé teszi az autó akkumulátorának hatékony és biztonságos töltését. A töltőkábel sokszor nem része az autó gyári felszereltségének, azt külön kell hozzá megvásárolni. A megfelelő darab kiválasztása azonban nem mindig egyszerű feladat. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni egy elektromos autó töltő kábel vásárlásakor.

Milyen gyorsan tölt fel egy elektromos autó? 

Az attól függ… A töltés gyorsasága nem egy mellékes adat, nem csak kényelmi funkció, a használhatóságot is nagymértékben befolyásolja.

Egy elektromos autó töltési sebességét három tényező határozza meg:

  1. az elektromos hálózat teherbírása (mennyi áramot tud az elektromos hálózat biztosítani),
  2. az elektromos autó töltőrendszere (mennyit energiát képes a jármű elektromos rendszere fogadni)
  3. és a kábel-dugó kombinációk (egységnyi idő alatt mennyi villamos energiát tudunk az akkumulátorba szállítani és tölteni).

Az elektromos autó töltését hatékonyan szemlélteti, ha úgy képzeljük el, mintha egy üveget töltenénk fel vízzel. Nem mindegy, hogy a víz ömlik vagy csöpög (a.), az sem, hogy mennyi víz fér az üvegbe (b.), és az sem, hogy mekkora az üveg szája, amin keresztül a vizet öntjük (c.).

elektromos autó töltőkábel type 2 5 m bármely autó oldali csatlakozóhoz fali töltő elektromos autó töltőkábel akár 5 m hossz type 2

Nagyon fontos mutató, hogy az autónk elektromos rendszere, fedélzeti töltője maximum mekkora töltőáram fogadására alkalmas (b.). Hiába van például 22kW töltési energia leadására is képes töltőkábelünk, ha az autó saját fedélzeti töltője max. 6 kW-ot képes fogadni. Az optimális megoldása az, ha a töltőkábel és az autó fedélzeti töltője nagyjából hasonló teljesítményű.

Az autó töltőkábel típusai

Az elektromos autók töltésére használt töltőkábelek még véletlenül sem szabványosak és egyformák, többféle típusba sorolhatók. A legelterjedtebbek a Mode 2 és a Mode 3 kábelek.

• A Mode 2 kábel általában villásdugóval csatlakozik a hagyományos 230 V-os háztartási aljzatba, és a töltőelektronika (kisméretű vezérlő számítógép) pedig a kábelbe van építve.

elektromos autó töltőkábel utcai akár 5 m kábel hosszúság, fázisok száma akár 3 így 22 kw-os töltésre is képes type2 csatlakozóval a gyorsabb töltés érdekében

• A Mode 3 kábelek különálló töltőállomásokhoz kapcsolódnak, amelyek be vannak kötve az elektromos hálózatba, tehát nem villásdugóval csatlakoznak. Csak és kizárólag villanyszerelő szerelheti be őket. A Mode 3 töltőket gyakran gyorstöltőnek vagy fali töltőnek is nevezik. Ezek jóval nagyobb, 3,7 – 22 kW teljesítménnyel is képesek tölteni a járműveket. Lehetnek 1 fázisú (230 V), vagy 3 fázisú (400 V) készülékek.

elektromos autó töltőkábel és fali töltő 32a áramerősség esetén fázisok száma akár 3 fázis, így 22 kw-ra is képes az evse

A nyilvános, bárki által használható töltőállomások is általában Mode3 típusú „gyorstöltők”. Ilyen berendezést bárki, akár Ön is felszereltethet a garázsába (már, ha elbírja az elektromos hálózat). A töltőkábel „gyári” teljesítményének határt szabhat a jármű fedélzeti töltőjének befogadóképessége és a villamos hálózat terhelhetősége is (lásd fentebb).

Teljesítmény és töltési sebesség

A töltő kábel maximális teljesítménye meghatározza, milyen gyorsan töltődik az autó akkumulátora. A gyors töltéshez nagyobb teljesítményű kábelre lehet szükség. A töltő kábelen általában feltüntetik a maximális áramerősséget és teljesítményt, amelyet képes átvinni.

A teljesítményt általában kilowattban (kW) vagy amperben (A) adják meg. A leggyakrabban használt töltőkábelek teljesítménye 3,7–22 kW között változik. Az elektromos autók többnyire képesek eltérő teljesítményű töltőkábelekkel is működni, és a jármű technikai jellemzői (maximum mennyi energiát képes fogadni az autó fedélzeti töltője) határozzák meg a töltési sebességet.

Nem kérdés, hogy minél magasabb a teljesítmény és a töltési sebesség, annál rövidebb idő alatt tölthetjük fel autónkat. Például egy 40 kWh kapacitású akkumulátort egy 7,4 kW-os töltőkábellel körülbelül 5-6 óra alatt lehet teljesen feltölteni.

Győződjön meg róla, hogy a választott kábel megfelel az autó töltési igényeinek.

Kompatibilitás

A helyzetet bonyolítja, hogy az elektromos autók töltőkábelei különböző csatlakozókkal rendelkezhetnek. A legelterjedtebb csatlakozótípusok a

A csatlakozó típusa megszabja, hogy milyen töltőállomásokkal és infrastruktúrával kompatibilis az autónk.

  • Type 1,
  • Type 2,
  • CHAdeMO és
  • CCS (Combined Charging System).
elektromos autó töltőkábel termék, vagy töltőállomás bármilyen plug in autóhoz, vagy további elektromos autóhoz

Ellenőrizze az autó gyártójának ajánlásait, és győződjön meg róla, hogy a választott töltő kábel megegyezik az autó csatlakozójának típusával és specifikációival.

Hosszúság

A töltő kábel hossza is fontos tényező lehet a vásárlás során. Gondolja át, hogy milyen távolságra van az otthoni töltőpont a gépjármű parkolójától, és válasszon olyan kábelt, amely elég hosszú ahhoz, hogy kényelmesen elérje az autó csatlakozóját. Egyszerű háztartási hosszabbítót használni és egyéb barkácsmódszerekkel élni szigorúan tilos! Ugyanakkor túl hosszú kábelt se válasszunk, mert a hossz növekedése csökkenti a töltés hatékonyságát.

A besen wallbox smart elektromos autó fali töltő 22kw-os típusa a besen wallbox smart elektromos autó fali töltő termék ami feszültség és termékek

Minőség és biztonság

Mivel életveszélyes erősségű áram folyik rajtuk keresztül, az elektromos autó töltőkábeleknek szigorú biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük. A jó minőségű töltőkábelek beépített védelemmel rendelkeznek, például túlmelegedés és túlfeszültség ellen. Csak megbízható gyártótól származó kábelt vásároljon, amely megfelel a szükséges szabványoknak és biztonsági előírásoknak. Ellenőrizze, hogy a kábel rendelkezik-e megfelelő minősítésekkel és tanúsítványokkal. A minőségi kábel hosszabb élettartammal és megbízhatóbb működéssel hálálja meg magasabb árát.

Rugalmasság és tárolhatóság

Fontos szempont lehet a kábel rugalmassága és könnyű tárolhatósága. Válassza inkább a könnyen hajlítható és kompakt kábeleket, amelyek könnyen kezelhetők és tárolhatók az autóban.

Ár és garancia

Az ár és a garancia is fontos tényező a töltő kábel vásárlásakor. Összehasonlítva a különböző márkákat és modellváltozatokat, Önnek kell kiválasztani azt a modellt, amelyiknél az ár leginkább arányban áll a minőséggel és teljesítménnyel. Ha két termék azonos paraméterekkel és árral rendelkezik, a garancia hossza például döntő tényező lehet közöttük.

Az elektromos autó töltőkábel megfelelő kiválasztása fontos ahhoz, hogy hatékonyan, biztonságosan és gyorsan tölthesse fel autóját. Figyeljen a kompatibilitásra, a teljesítményre, a hosszúságra, a minőségre, a rugalmasságra és a tárolhatóságra, valamint az árra és a garanciára. Ha gondosan mérlegeli ezeket a szempontokat, könnyebben megtalálhatja az Ön igényeinek legmegfelelőbb elektromos autó töltő kábelt.

Ha segítségre van szüksége a választásban akkor keresse segítőkész csapatunkat és vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük