Olvasási idő: 3 perc

Ha veszünk egy elektromos eszközt, például mobiltelefont vagy laptopot, kapunk hozzá egy töltőkábelt is.  Az elektromos autókkal azonban nem mindig ez a helyzet. Például a Tesla autókhoz 2022 tavaszától gyárilag nem biztosítanak töltőkábelt. Gyakorlatilag alig van olyan gyártó, amely gyárilag felszereli elektromos autóit minden töltőkábellel és adapterrel. 

Az elektromos autók terjedése új kihívások elé állítja a töltési infrastruktúrát is, hiszen a töltés gyorsasága nem csak kényelmi funkció, a használhatóságra is domináns hatással van.


Az, hogy egy elektromos autó milyen gyorsan és hatékonyan töltődik, három tényezőtől függ:

  • a töltési lehetőségtől (mennyi áramot tud az elektromos hálózat biztosítani), 
  • az autó töltőrendszerétől (mennyit energiát képes a jármű elektromos rendszere fogadni)
  • és a kábel-dugó kombinációktól (egységnyi idő alatt mennyi villamos energiát tudunk az akkumulátorba tölteni).
éjszakai áram forint kwh b alap árszabás 70,104 forint kwh éjszakai árammal a2 árszabás mellé vezérelt áram időszakra esik

Az elektromos autó töltését úgy is elképzelhetjük, mintha egy üveget töltenénk fel vízzel. Nem mindegy, hogy a víz ömlik vagy csöpög, az sem, hogy mennyi víz fér az üvegbe, és az sem, hogy mekkora az üveg szája. 

Ezért nagyon fontos mutató, hogy az autónk fedélzeti töltője maximum mekkora töltőáram fogadására képes. Hiába van ugyanis 22kW töltési energia leadására is képes töltőkészülékünk, ha az autó saját töltője max. 6 kW-ot képes fogadni. Az optimális megoldása az, ha a hálózati töltőpont és az elektromos autó fedélzeti töltője hasonló teljesítményű.

A töltőkábelek típusai

Az elektromos autók töltésére használt töltőkábelek többféle típusba sorolhatók. A leggyakrabban alkalmazott típusok közé tartoznak a Mode 2 és a Mode 3 kábelek. 

  • A Mode 2 kábel általában a hagyományos 230 V-os háztartási aljzatba csatlakozik, és a töltőelektronika a kábelbe van építve.

A Mode 3 kábelek különálló töltőállomásokhoz kapcsolódnak, amelyek fixen be vannak kötve az elektromos hálózatba, nem villásdugóval csatlakoznak. Csak és kizárólag villanyszerelő szerelheti be őket. A Mode 3 töltőket gyakran nevezik fali töltőnek vagy gyorstöltőnek is. Ezek jóval nagyobb,  3,7 – 22 kW teljesítménnyel is képesek tölteni a járműveket. Lehetnek 1 fázisú (230 V), vagy 3 fázisú (400 V) készülékek.

A nyilvános töltőállomások többsége is Mode3 típusú „gyorstöltő”. Ilyen berendezést bárki felszereltethet a garázsába vagy a munkahelyi parkolóba. A töltő teljesítménye a szabvány előírásain túl „csak” a jármű fedélzeti töltőjének befogadóképességétől és a villamos hálózat terhelhetőségétől függ.

Elektromos autó töltése otthon fali töltő segítségével. Fali töltő kiépítése otthon, az elektromos hálózat megbontása nélkül

Teljesítmény és töltési sebesség

A töltőkábelek teljesítménye is közvetlenül befolyásolja a töltési sebességet. A teljesítményt általában kilowattban (kW) vagy amperben (A) adják meg. A leggyakrabban használt töltőkábelek teljesítménye 3,7 kW és 22 kW között változik. Az elektromos autók többnyire képesek eltérő teljesítményű töltőkábelekkel is működni, és a jármű technikai jellemzői határozzák meg a maximális töltési sebességet.

A töltőkábelek teljesítménye és töltési sebesség meghatározza a töltés idejét. Nyilvánvalóan minél magasabb a teljesítmény és a töltési sebesség, annál rövidebb idő alatt tölthetjük fel elektromos autónkat. Például egy 7,4 kW-os töltőkábellel egy 40 kWh kapacitású akkumulátort körülbelül 5-6 óra alatt lehet teljesen feltölteni.

Kompatibilitás és csatlakozók

Az elektromos autók töltőkábelei különböző csatlakozókkal rendelkezhetnek. A legelterjedtebb csatlakozótípusok közé tartoznak a:

  • Type 1, 
  • Type 2, 
  • CHAdeMO és 
  • CCS (Combined Charging System).
elektromos autó töltőkábel termék, vagy töltőállomás bármilyen plug in autóhoz, vagy további elektromos autóhoz

A kábel csatlakozójának típusa meghatározza, hogy milyen töltőállomásokkal és infrastruktúrával kompatibilis az autónk.

A csatlakozókban és dugókban lévő érintkezők száma és elrendezése is hatással van a töltési teljesítményre. A legtöbb esetben a Mode 3 kábelek nagyobb teljesítményt és gyorsabb töltést biztosítanak, mivel több érintkezőn keresztül képesek áramot szállítani.

Biztonsági szempontok

Az elektromos autó töltéséhez használt töltőpontokat töltőkábellel csatlakoztatjuk a gépkocsihoz. Ezek azok a kis fali vagy Mode 2 töltő esetén a kábelbe integrált készülékek, amelyekről például a töltöttség szintjét is leolvashatjuk. A feladatuk azonban ennél jóval bonyolultabb.  Egyfajta számítógépek, amelyek elsődleges feladata, hogy „kommunikáljon” az autó fedélzeti töltőjével és együtt garantálják a töltés biztonságát. Az ú.n. control pilot jel segítségével „megbeszélik”, hogy az elektromos hálózat mekkora töltőáramot tud biztosítani, az autó mekkorát tud fogadni és a töltőkábel mekkorát tud biztonságosan szállítani.

Mivel életveszélyes erősségű áram folyik rajtuk keresztül, az elektromos autó töltőkábeleknek szigorú biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük. A jó minőségű töltőkábelek beépített védelemmel rendelkeznek, például túlfeszültség és túlmelegedés ellen. Fontos, hogy csak megfelelő minőségű és erről tanúsítvánnyal is rendelkező kábeleket használjunk, amelyek biztosítják a megbízható és biztonságos töltést.

Összefoglalás

Az elektromos autók töltése során a megfelelő töltőkábel kiválasztása és használata elengedhetetlen. A töltőkábelek teljesítménye és töltési sebessége közvetlenül befolyásolja a töltés idejét. A kábel típusa, csatlakozója és minősége határozza meg a kompatibilitást és a biztonságot. Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk a jármű technikai jellemzőiről és a rendelkezésre álló töltési infrastruktúráról annak érdekében, hogy optimálisan kihasználjuk az elektromos autó töltési lehetőségeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük