Olvasási idő: 3 perc

A magyar kormány idén novemberben két pályázatot is kiír az elektromos autók támogatására.

Az egyik pályázat célja új, nagy kapacitású töltőállomások építése a legforgalmasabb utak mentén. A másik az elektromos járművek vásárlásához nyújt kedvezményeket vállalkozásoknak, magánvállalkozóknak és autómegosztó szolgáltatóknak. A pályázattal kapcsolatos hivatalos információk még nem kerültek nyilvánosságra, de a kormány bejelentette, hogy hamarosan pályázati felhívást tesznek közzé.

Miért az elektromos autók?

A hagyományos autók kora a végéhez közeledik, és az elektromos járművek egyre népszerűbbek. Ennek számos oka van, többek között a környezetvédelmi előnyök, az energiahatékonyság és a költséghatékonyság. Az elektromos autók nem bocsátanak ki kipufogógázokat, ezért nem okoznak lég- és zajszennyezést. Ez nagyon fontos a környezet szempontjából, mivel a közlekedés a légszennyezés egyik fő forrása. Az elektromos járművek hatékonyabban használják az energiát, mint a hagyományos járművek.

Ennek oka, hogy az elektromos motorok nem termelnek hőt, és az elektromos energia nagy része mozgási energiává alakul át. Az elektromos járművek üzemeltetése is olcsóbb, mint a hagyományos járműveké. Az elektromos energia általában olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel üzemanyag, és az elektromos járművek kevesebb karbantartást igényelnek. Az elektromos járművek jelentik a közlekedés jövőjét. Környezetbarátok, költséghatékonyak és egyre fejlettebbek.

A fenntartható közlekedési megoldásokat még mindig fejlesztik, de az elektromos járművek használata fontos lépés a helyes irányba. Az elektromos járművek széles körű használata elengedhetetlen, ha fenntartható és tiszta környezetet akarunk hagyni a jövő generációinak.

Töltőállomások és céges kedvezmények

A töltőállomások kiépítése fontos lépés az elektromos járművek széles körű használata felé. A töltőállomások hiánya már most is akadályozza az elektromos járművek vásárlását. A 170 új töltőállomás telepítése jelentősen növelné az elektromos járművek számára elérhető töltőpontok számát, és hozzájárulna az elektromos járművek népszerűsítéséhez. A vállalatok, magánvállalkozók és autómegosztó vállalkozások támogatása egy másik fontos lépés. A támogatás segíteni fogja ezeket a vállalkozásokat abban, hogy először vásároljanak elektromos járműveket, és hozzájárul az elektromos járművek elterjedéséhez.

electrical-vehicle-charging-systems

A közúti közlekedés nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a kibocsátások mintegy 14%-áért felelős. Az elektromos járművek használata jelentősen csökkentheti a közlekedésből származó szennyezést. Az elektromos járművekre való átállás minden ország számára alapvető kihívás. Ezek az intézkedések hozzájárulnak az elektromos járművek népszerűsítéséhez, és segítik Magyarországot abban, hogy vezető szerepet töltsön be az elektromos járművekre való átállásban.

Az elektromos járművekkel kapcsolatos eddigi pályázatok röviden

A magyar kormány 2021-ben 3 milliárd forintos támogatási programot indított az elektromos járművek elterjedésének elősegítésére. A programban szerepelt a piacon még nem forgalmazott új elektromos járművek vásárlásának (beleértve a lízinget is) támogatása. A programban lakossági fogyasztók, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és egyesületek vehettek részt. A támogatás mértéke a jármű vételárától függött: 12 millió forint alatt 2,5 millió forintig, 12 millió és 15 millió forint között 1,5 millió forintig volt támogatott, a 15 millió forintnál drágább járművek nem voltak jogosultak a programra. A pályázat nagyon népszerű volt, a keret néhány nap alatt kimerült.

✅GYIK?⚡️

✅Milyen pályázatokat hirdet ki az idén novemberben a magyar kormány az elektromos autók támogatására??⚡️

– Az egyik célja a nagy kapacitású töltőállomások építése, míg a másik kedvezményeket nyújt az elektromos járművek vásárlásához.

✅Miért válnak egyre népszerűbbé az elektromos járművek??⚡️

– Többek között környezetvédelmi előnyökkel, energiahatékonysággal és költséghatékonysággal járnak.

✅ Miért fontos a töltőállomások kiépítése az elektromos járművek elterjedése szempontjából??⚡️

– Mert segíti az elektromos járművek tulajdonosait a töltésben és hozzájárul az autók elterjedéséhez.

✅Milyen szerepet játszanak a vállalatok, magánvállalkozók és autómegosztó szolgáltatók támogatása az elektromos járművek elterjedésében??⚡️

– A támogatás segítheti ezeket a vállalkozásokat az elektromos járművek beszerzésében és elősegítheti azok elterjedését.

✅Milyen hatással van a közúti közlekedés az éghajlatváltozásra, és hogyan járulnak hozzá az elektromos járművek az enyhítéséhez??⚡️

– A közúti közlekedés jelentős része felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, az elektromos járművek használata pedig csökkentheti ezt a kibocsátást.

✅ Milyen volt a magyar kormány korábbi elektromos járművek támogatási programjának részletei??⚡️

– A 2021-es program célja az elektromos járművek elterjesztése volt, támogatva a nem forgalmazott új elektromos járművek vásárlását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük