Olvasási idő: 3 perc

A villanyautók jelentik a közlekedés jövőjét. A legnagyobb gyártók folyamatosan dobják piacra az újabbnál újabb elektromos modelleket, az Európai Unió és a magyar állam is különböző kedvezményekkel próbálja támogatni a beruházásokat, vásárlásokat. Nincs ez másképp a cégautó adó esetében sem.

A cégautó adó: milyen kedvezmények érhetőek el?

Az már egy önmagában egy hatalmas segítség és motiváló tényező, hogy a kormány nemrég hirdetett meg egy elektromos autó pályázatot, amiben cégek, egyéni vállalkozások is részt vehetnek, hogy új járműveket vásároljanak. A világ egyértelműen ebbe az irányba halad, már nem az a kérdés, hogy a benzines/dízeles vagy a villanyautók jelentik a jövőt, hanem az, hogy mégis mikor történik meg a váltás?

Évente egyre több elektromos autót vásárolnak Magyarországon is, nyugaton ez a szám még magasabb is, a dízeles változatok napjai (évei) pedig már most meg vannak számlálva. Csak idő kérdése, hogy a benzinesek is hatalmas hátrányba kerüljenek. Erre még rájön az is, hogy a cégautó adó is elég kedvező elektromos autók esetében. Az irányelvek is egyértelműen azt jelzik előre, hogy ezek a kedvezmények nem fognak megszűnni. De mégis melyek ezek?

evcars

Például az elektromos autók nyilvántartás szerinti tulajdonosai teljes mértékben mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól. Emellett regisztrációs adót sem kell fizetni forgalomba helyezésnél. Itt annyi különbség van, hogy a régebbi hibrid autókra ez nem érvényes. Az elektromos autók adásvétele, valamint az adott járműre vonatkozó vagyoni értékű jog megszerzése teljesen mentes a visszterhes vagyonátruházási illetéktől.

Cégautó adó megfizetésére sincs szükség a gazdasági társaságok tulajdonában álló vagy lízingbe vett elektromos autók esetében. Továbbá még az is fontos lehet, hogy az elektromos tehergépjárművek töltése esetén még a feltöltés áfája is levonható. A villanyautók beszerzése során pedig lehet érvényesíteni az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházási, felújítási adókedvezményt, ami a társasági adó (TAO) kapcsán lehet említésre méltó. 

Miért elektromos autót válasszon a cég?

Érdemes a villanyautókkal kapcsolatban hasznos tudnivalókat olvasni. Ha a kedvezményes cégautó adó nem elég érv az elektromos járművek mellett, akkor érdemes a nem feltétlenül közvetlen pénzügyi tényezőket is figyelembe venni. Napjainkban egyre fontosabb a fenntarthatóság, a környezettudatos tevékenység. Az uniós és magyarországi szabályozások is szigorodnak, valamint a vásárlók felől is fokozódik az elvárás, hogy egy cég minél inkább modern, zöld módon működjön.

Elektromos autó töltése otthon Besen WALLBOX SEGíTSÉGÉVEL egyszerű töltés, akár 22 kw, 11 kw besen töltők

Van annál jobb üzenet napjainkban, mint lecserélni a meglévő járműparkot teljesen elektromosra? Ennek hatalmas marketingértéke van, ami üzenet lehet az ügyfelek mellett a munkatársak és versenytársak felé is, hogy bizony, ez a cég tudatosan építkezik és a jövőre is figyel.

Az elektromos autók használatával még modernebb lehet a munkakörnyezet, a kollégák is örülni fognak, ha az innovatív technológia szerves része lesz a vállalat működésének.

A töltésről is gondoskodni kell

Ha megvan az elektromos autó flotta, akkor jöhet a következő nagy kérdés: hogyan érdemes tölteni ezeket a járműveket? Választhatjuk a nyilvános töltőállomásokat, de a legjobb megoldás az, ha egy sajátot telepítünk. Ezzel még kényelmesebb lesz a járművek használata. Azonban a töltőállomás(ok) telepítését csak hiteles szakember végezheti el. Ha kérdése van, vagy nem tudja, hogyan kezdjen bele, keressen minket bizalommal, és mi segítünk az egész folyamatban!

GYIK

✅  Kell-e cégautó adót fizetni az elektromos autók után? ?⚡️

Nem, az elektromos autók után nem kell cégautó adót fizetni. Ez a kedvezmény vonatkozik mind a kizárólag elektromos meghajtású, mind a plug-in hibrid autókra.

✅  Melyek a legfontosabb kedvezmények elektromos autók esetében? ?⚡️

Az elektromos autók tulajdonosai mentesülnek a gépjárműadó és regisztrációs adó fizetése alól, továbbá nincs szükség cégautó adó megfizetésére gazdasági társaságok tulajdonában.

✅  Milyen módon lehet optimalizálni az elektromos autó flotta töltését? ?⚡️

Az optimális megoldás a saját töltőállomás telepítése, amely tovább növeli a járművek használati kényelmét. A telepítést hiteles szakemberrel érdemes elvégeztetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük