Olvasási idő: 3 perc

Szerencsére napjainkra már nem áll olyan messze tőlünk egy villamos gépjármű vásárlása, hiszen jár állami támogatás elektromos autóra. Az autó feltalálása óta és az autózás több mint száz éves története során még nem zajlott le olyan markáns változás e területen, mint aminek napjainkban is szemtanúi vagyunk.

A változások kora az autózásban

E gyorsulást a gyártók termékpalettájának átalakítása, a vásárlói preferenciák megváltozása vagy a törvényi szabályozások egyarán erősíthetik, valamint ez irányba mutat az is, hogy az állam is támogathatja az elektromos autók térnyerését.

A korszerű villamos meghajtású autók ára ma még meglehetősen borsos, és bár az újabb technológiák bevezetése, a gyártás optimalizálása, volumenének felfutása miatt egyre több ember számára elérhetők e járművek, azért egy azonos kategóriájú benzines vagy dízel autó ma még sokkal kedvezőbb áron megvásárolható, mint elektromos társa.

Az elektromos autózással kapcsolatos bármilyen információt további oldalainkon olvashat.

Korábbi cikkünk: Mire figyeljünk használt elektromos autó vásárlásakor?

Hazai állami támogatás elektromos autóra 

 

Magyarországon a személyautók átlagéletkora több mint 13 év, és ennek a számnak leszorítása, azaz a környezetbarát, korszerűbb autók térnyerése nemcsak a vásárlóknak, hanem az államnak is érdeke. Ez utóbbi könnyen belátható, hiszen tisztább környezetben egészségesebb emberek élnek, így csökkenhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.

Magyarország kormánya is évről évre kiír pályázatot az elektromos járművek vásárlói számára, és ennek segítségével vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a pályázók, azaz az autó vételárának egy részért nem a vevőnek kell fizetni, hanem az államkincstár fogja a kereskedő felé kiegyenlíteni. Ez minden vásárló számára jelentős segítség lehet, hiszen a támogatás mértéke elérheti akár a 2,5 millió forintot is.

Fontos hír, hogy 2021 őszétől az elektromos rásegítésű kerékpárok támogatása is elkezdődött.

Feltételek és szabályok

Ez az állami támogatás elektromos autóra csak Magyarországon vásárolt, teljes egészében elektromos meghajtású, új autó beszerzése esetén vehető igénybe. Az utóbbi kitétellel kapcsolatban annyi könnyítést még megengedett a törvényhozó, hogy ha egy kereskedés bemutató vagy tesztautója forgalomba helyezésétől még nem telt el 180 nap, és a szóban forgó autó nem futott még többet, mint 6000 kilométer, akkor ilyen jármű vételárára is igényelhető az állami hozzájárulás.

Fontos tudni, hogy az állami dotáció mértéke az autó vételárával arányos. Ez azt jelenti, hogy 12 millió forintos beszerzési ár alatt az állami finanszírozás 2,5 millió is lehet, 12 és 15 millió forintos árnál 1,5 millióval csökkenhet a vásárló által fizetett vételár, míg 15 millió forintnál drágább autókra nem igényelhető ez a segítség.

Jó hír, hogy egyéb, központi költségvetési forrásból megvalósuló kedvezménnyel, például a nagycsaládosok részére kiírt, 7 személyes autókra kiírt pályázattal e lehetőség összevonható, így a törvényben előírt feltételeknek történő megfelelés után a vételár még tovább csökkenthető.

További könnyítés, hogy az állami hozzájárulás elektromos autóra nem csak készpénzes vásárláskor, hanem hitel igénybevételével, zárt vagy nyílt végű és operatív lízinggel történő finanszírozással is igénybe vehető.

A megvásárolni kívánt autó kiválasztása során ügyelni kell arra, hogy csak a rendszerbe regisztrált kereskedőtől lehet vásárolni akkor, ha a vevő élni kíván az állami segítséggel, valamint további fontos szempont, hogy a megrendelés csak a pályázat beadása után történjék.

Ha további kérdései lennének, keresse munkatársainkat az Besen.hu oldalunkon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük