Olvasási idő: 3 perc

Az elektromos autók száma az elmúlt években nagymértékben megnövekedett mind Budapesten, mind a nagyobb vidéki városokban. A népszerűségük, hatékonyságuk és a használatukkal járó előnyök nagy motivációs tényezőt jelentenek. A zöld rendszámos autók ebben az évben is tovább fognak szaporodni az utakon.

tisztán elektromos, zöld rendszámok, építési és közlekedési, elektromos hajtású, milliárd forint, tisztán elektromos teherautók, világoszöld hatósági jelzéssel, energiaügyi minisztérium, következő műszaki

Amit az előnyökről tudni érdemes

Az egyik legfontosabb hír az elmúlt időszakból, hogy a plugin hybrid és hybrid autók esetében komolyan mérlegelik, hogy továbbra is jogosultak maradjanak a zöld rendszámra. Egyelőre még semmi konkrétum nem hangzott el, de egyre biztosabb, hogy idővel csak a tisztán elektromos járművekre fognak a kedvezmények vonatkozni. A zöld rendszám elvesztése mellett ez azt is jelenti, hogy a regisztrációs adó, teljesítményarányos gépjárműadó, valamint vállalkozások esetében a cégautóadó alóli mentessége is megszűnik ezeknek a járműveknek.

Egyelőre azonban ne szaladjunk ennyire előre, hisz az is gyakori kérdés napjainkban, hogy a zöld rendszámos autók 2024-ben mégis milyen előnyökkel rendelkeznek? Az egyértelműen látszik, hogy egyre több autót látunk ilyen rendszámmal. Általában ez a környezetkímélő járműveket jelöli, amihez a jogalkotók különböző kedvezményeket, jogosultságokat rendeltek úgy, hogy azok jogosságát egyszerűen lehessen ellenőrizni. Az első ilyen előny a zöld rendszámhoz kötődő ingyenes parkolás, ami Budapesten és több vidéki nagyvárosban is ugyanúgy elérhető, valamint önkormányzati rendeletbe is foglalták.

Különleges védett övezetekbe is ingyenes behajtást biztosít a zöld jelölés, mint például a Budai vár, de a Citadellánál sem kell a parkolásért fizetni. Tévesen még az előnyök közé sorolják azt is, hogy a buszsávot is használhatjuk ilyen autóval, de nem lehet elégszer kihangsúlyozni: még zöld rendszámmal sem közlekedhetünk jogszerűen a buszsávban! Továbbá azt is érdemes kiemelni, hogy az egyéb adókedvezményeket nem feltétlenül a zöld rendszámhoz kötik.

zöld rendszámos, autók száma, tisztán elektromos, milliárd forint, forgalomba helyezett, magyarországon, rendszámot, tisztán elektromos, autók száma,

Kinek jár a zöld rendszám?

Érdemes az elektromos autókról útmutatókat, leírásokat olvasni, mivel így minden aktualitásról, változásról azonnal értesülhetünk. Az is gyakori kérdés, hogy a zöld rendszámos autók 2024-ben milyen típusú járművek lehetnek? Ilyen megkülönböztető jelzést általában az összes tisztán elektromosan hajtott gépkocsik kaphatnak. Ezek közé tartozik például a Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model 3, Tesla Model X, BMW i3 BEV, Kia Soul EV és a Volkswagen e-Golf is.

A külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plugin hybridek is jogosultak a zöld rendszámra. Ilyen például a Toyota Prius PHV, a Volkswagen GTE, a Volkswagen Passat GTE és a BMW i8 is. Végül ott vannak a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan minimum 50 km megtételére képes villanyautók, mint amilyen a BMW i3 REX is.

zöld rendszámos, tisztán elektromos, világoszöld hatósági jelzéssel, energiaügyi minisztérium, 30 milliárd, hibridek, utakon, jelenleg, magyar, hazai, elektromos hajtású, tisztán elektromos teherautók, elektromos hajtású

A zöld rendszám igénylése

A folyamat viszonylag egyszerű: a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH) kell szemlére vinni az autót, ahol igazolni fogják az okmányiroda felé, hogy a jármű tényleg elektromos, így jogosult lesz az 5e kategóriára. A szemléhez szükség lesz magára az autóra, a forgalmira, a biztosítás érvényességét igazoló lapra, valamint cégtulajdonos esetén aláírási címpéldányra, 30 napnál nem régebbi cégkivonatra és ha nem céges aláíró az ügyintéző, akkor két tanúval ellátott meghatalmazás is kell. Ha kérdése van a zöld rendszámmal kapcsolatban, keressen minket bizalommal.

magyarországon, minisztérium , magyar, forint, száma, nőtt, száma, járművek, ezer, környezetkímélő, járművek, hazai, magyarországon, nőtt

✅GYIK?⚡️

✅Miért növekedett nagymértékben az elektromos autók száma az elmúlt években??⚡️

– Az elektromos autók népszerűsége, hatékonysága és a használatukkal járó előnyök nagy motivációs tényezőt jelentenek, így egyre többen választják ezeket a járműveket.

✅Milyen előnyökkel jár a zöld rendszám használata??⚡️

– A zöld rendszámhoz számos kedvezmény és jogosultság kapcsolódik, például ingyenes parkolás, belépés védett övezetekbe, valamint egyes adókedvezmények és mentességek.

✅Kik jogosultak a zöld rendszámra??⚡️

– Általában azok a járművek, amelyek tisztán elektromosan működnek vagy külső energiaforrásból feltölthetők, valamint a plugin hibridek, amelyek legalább 25 vagy 50 km-t képesek elektromosan közlekedni, jogosultak lehetnek a zöld rendszámra.

✅Milyen típusú járművek kaphatnak zöld rendszámot??⚡️

– A zöld rendszámot általában tisztán elektromos járművek, plug-in hibridek és hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, elektromos meghajtással rendelkező járművek kaphatják, például a Nissan LEAF, Toyota Prius PHV vagy BMW i3 REX.

✅Hogyan lehet igényelni a zöld rendszámot??⚡️

– A zöld rendszám igényléséhez szemlére kell vinni az autót a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, ahol igazolják a jármű tisztán elektromos működését. Szükséges hozzá az autó, forgalmi engedély, biztosítás érvényességét igazoló lap, cégtulajdonos esetén cégkivonat és aláírási címpéldány, valamint esetleg meghatalmazás és tanúk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük