Olvasási idő: 4 perc

Kétirányú töltés, azaz vehicle to grid

A Tesla széles körben az elektromos járművek hatékonyságának élvonalába tartozik, és régóta állítja, hogy nem csak autógyártó, hanem energetikai vállalat is.

Logikus következő lépésnek tűnhet a kétirányú töltés beépítése, amely az EV-ket guruló tartalék-elektromos erőművekké alakíthatja. – gyakran V2G technológiának nevezett – járműveiben való alkalmazását is lehetővé teszi.

“Nem volt olyan, mintha tudatos döntés lett volna, hogy ne legyen; egyszerűen csak akkoriban nem volt prioritás”- magyarázta Baglino a funkcióval kapcsolatos kérdésre válaszolva. “Ahogy folyamatosan fejlesztjük a járműveinkben lévő teljesítményelektronikát, megtaláltuk a módját annak, hogy a kétirányúságot úgy hozzuk létre, hogy közben ténylegesen csökkentjük az elektromos jármű teljesítményelektronika költségeit.”

Ez – magyarázta Baglino – összhangban van a Tesla azon céljával, hogy kevesebből többet érjen el. Hozzátette, hogy a Tesla jelenleg a teljesítményelektronikájának átalakításán dolgozik, hogy az elkövetkezendő első két évben minden elektromos járművébe eljuttassa a v2g azaz kétirányú töltés funkciót.

A Powerwalls eladása is része volt a modellnek. És ahogy Elon Musk vezérigazgató rámutatott, úgy tűnik, hogy a Powerwallnak több értelme van az otthoni elektromos hálózati áram tartalékoláshoz.

 

 

 

“Nem hiszem, hogy nagyon sokan fogják használni a kétirányú töltést, hacsak nincs fali Powerwalljuk” – mondta Musk. “Mert ha kihúzod a járművet, az otthonod elsötétül – és ez rendkívül kényelmetlen”.

“A legtöbb értéket az adja, hogy az elektromos autót a megfelelő időben töltjük; nem igazán arról van szó, hogy az energiát a másik irányba küldjük” – tette hozzá Baglino.

A Tesla vezetőjének igaza van. Az intelligens töltés, amely mindent összehangol, ahogyan azt a tanulmányok megállapították, jelentheti a különbséget aközött, hogy a megújuló elektromos energiaforrásokkal jól kijövünk-e, vagy a nagy terhelésű napokon a szennyező “csúcserőművek” beindítására van szükség.

Erre helyezi a hangsúlyt a Kaliforniai Közüzemi Bizottság tavaly kiadott új szabálya, amely mérési rendszert hoz létre, amely lehetővé teszi és megkönnyíti a fogyasztásidő-alapú díjak megállapítását, amit az állam nagyon fontosnak tart az állam elektromos hálózati energiaszerkezetének zöldebbé tételéhez.

 Milyen további előnyökkel járhat a kétirányú töltés?

Néhány más, a kétirányú töltésbe fektető vállalat azonban azt állította, hogy a technológiát befogadni hajlandó tulajdonosok számára pénzügyi és további előnyökkel is járhat. A Fermata Energy szerint a CHAdeMO Association kereskedelmi csoportnak nemrégiben tartott előadásában egy kétirányú töltő 10 év alatt akár 15 000 dollárt is kereshet a v2g segítségével úgy, hogy csúcsidőben visszatölti az áramot a hálózatba, csúcsidőn kívül pedig visszatölti. Az ilyen megállapodásokat – és a nyereség elérésének tényleges mechanizmusát – a közműszolgáltatók még mindig dolgozzák ki, így egyelőre csak a flották és a kísérleti programok tárgyát képezik.

Elektromos Autó Világa: Kétirányú Töltési Technológia Elterjedése és Jelenlegi Állása

 

 

 

 

 

Az elmúlt néhány évben megjelent elektromos autók széles köre kínál kétirányú töltést – vagy legalábbis megerősítette, hogy a hardver rendelkezésre áll és készen áll. A technológia például szoftveresen elérhető lesz a Lucid Airben és a Volvo EX90-ben, és beépítették a Hyundai E-GMP platformjába az EV-k számára, így az olyan járművek, mint a Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6 potenciálisan lehetővé tehetik (vagy utólagosan felszerelhetik). A Ford F-150 Lightning pedig már most is kínál egy teljes körű otthoni integrációs rendszert, amellyel az elektromos teherautó napokig képes ellátni energiával egy házat.

nissan-leaf-v2g-charging-station

Besen WALLBOX SMART elektromos autó fali töltő 22kW (3x32A) (csatlakozóval)

269.900 Ft Bruttó (212.520 Ft + Áfa)
Kosárba teszem

“Ha van egy Powerwall, amely képes elviselni a ház terhelését, akkor használhatja az autóját kiegészítő energiaforrásként a Powerwallhoz, és akkor tudja, hogy nem fog mindenkit megőrjíteni azzal, hogy kihúzza az autóját, és a ház áramkimaradás miatt kikapcsol” – érvelt Musk. “Szóval azt hiszem, van némi érték, mint kiegészítő energiaforrás az úton, ahol ha van egy Powerwall, akkor nem csökkentetted a házban lakók kényelmét.”

Bár Musk kihagyott egy kulcsfontosságú részletet: az akkumulátorcsomag puszta méretét, különösen egy Long Range EV esetében. A Tesla a mai Powerwallt 14 kwh teljes energiával és 13,5 kwh hasznos kapacitással listázza. De az, hogy egy 100 kwh-os Model S vagy Model X csatlakoztatható a Powerwallhoz, nagyobb rendelkezésre álló kapacitást – és potenciálisan napokig tartó tartalék energiát – jelentene, ha feltétlenül szükség van rá.

Ajánlott termékek:

✅GYIK?⚡️

✅Mi a kétirányú töltés, és miért fontos a Tesla számára??⚡️

– A kétirányú töltés lehetővé teszi az elektromos járműveknek, hogy ne csak töltőként működjenek, hanem energiatárolóként is, így hozzájárulva az otthoni energiatakarékossághoz és a hálózati stabilitáshoz. A Tesla számára ez fontos, mert része annak a célkitűzésnek, hogy kevesebből többet érjen el az elektromos mobilitás és az otthoni energiatárolás területén.

✅Mikor lesz elérhető a kétirányú töltés a Tesla járművekben??⚡️

– A Tesla tervei szerint az elkövetkezendő első két évben minden elektromos járművébe beépítik a kétirányú töltés funkciót, ami lehetővé teszi az energiatárolást és visszatáplálást a hálózatba.

✅Milyen előnyökkel járhat a kétirányú töltés a felhasználók számára??⚡️

– A kétirányú töltésnek számos előnye lehet a felhasználók számára, például a tartalékok kihasználása a hálózati stabilitás javítása érdekében, valamint a csúcsidőkben és az áramkimaradások idején biztosított tartalékkereskedelem révén akár pénzügyi előnyök is elérhetők.

✅Milyen járművek lesznek képesek kétirányú töltésre??⚡️

– A kétirányú töltés lehetősége több elektromos járműben is elérhetővé válik, például a Lucid Airben, a Volvo EX90-ben, a Hyundai Ioniq 5-ben és a Kia EV6-ban, valamint a Ford F-150 Lightning teherautóban.

✅Milyen kiegészítő előnyt nyújthat a Powerwall az elektromos járművekkel együttműködve??⚡️

– A Powerwall használata az elektromos járművek kiegészítő energiatárolójaként lehetőséget nyújthat az otthoni energiatakarékosságra és a hálózati stabilitásra, különösen olyan esetekben, amikor szükség van tartalék energiára áramkimaradások vagy más vészhelyzetek idején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük