Olvasási idő: 2 perc

Annak ellenére, hogy a villanyautók már évek óta jelen vannak az utakon, még mindig rengeteg kérdés (és tévhit) terjed a köztudatban, leginkább a töltéssel kapcsolatban. Pedig ma már igazán modern és gazdaságos megoldások közül lehet válogatni. Ilyen például az elektromos autó töltése éjszakai árammal.

Kedvezőbb az elektromos autó töltése éjszakai árammal?

Kezdjük az egyik legfontosabb szemponttal, a piszkos anyagiakkal. Hiszen ez az elsődleges tényező, ami eldönti, hogy valaki elkezd érdeklődni az elektromos modellek iránt. Ha megnézzük, hogy mennyibe kerül a töltés, akkor egyértelműen azt az eredményt fogjuk kapni, hogy jóval olcsóbb, mint a benzin.

Konkrétan a töredéke jön ki: egy Kia Niro EV teljes feltöltése a nulláról mindössze 2.400 forintba kerül kedvezményes, nappali/normál árammal. Ez kilométerenként mindössze 5,3 forintot jelent. Ez benzines meghajtással mindössze álom maradhat csupán. A helyzet csak még kedvezőbb lesz éjszakai árammal, amit ugyanúgy fel tudunk használni az elektromos autó töltésére. A normál áram díja rezsicsökkentés kedvezményes limit alatt 36,9 Ft/kWh, felette 71 Ft/kWh. Éjszakai áram esetén ez még kedvezőbb, mivel 23,1 Ft/kWh és 60,9 Ft/kWh a két díj, amivel találkozhatunk.

Már ebből is látszik, hogy az elektromos autó töltése éjszakai árammal kedvezőbb, mint nappal, ha pedig a benzines tankoláshoz hasonlítjuk, akkor már hatalmas különbségről beszélünk, ami mellett már nem lehet elmenni csak úgy. Vétek lenne kihagyni ezt a lehetőséget, már önmagában csak ezért is megéri váltani hagyományosról villanyautóra. Természetesen emellett még számtalan érv szól az elektromos autó használata mellett. De mégis hogyan érhető el az, hogy éjszakai áramról tudjuk tölteni az akkumulátort?

ev_charging

A legegyszerűbb megoldás: egy otthoni töltő telepítése

Nemcsak az elektromos autók fejlődnek, hanem a kiegészítők, amelyekkel kényelmesebb lehet a mindennapos használat. Ha megnézzük a töltőoszlopok és fali töltők kínálatát, akkor láthatjuk, hogy igazán modern eszközök közül tudunk válogatni. Az egyik legfontosabb kérdés az elektromos autók használatával kapcsolatban, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban tölteni őket?

Ha sikerül kihasználni az éjszakai áram adta kedvezményes lehetőséget, akkor még az eddiginél is költséghatékonyabb lehet a villanyautó üzemeltetése. Ehhez nincs másra szükség, mint egy otthoni töltőre. De miért éppen otthon? Általában két módszer közül lehet választani, ha az elektromos autó töltéséről van szó: nyilvános töltőállomások vagy otthoni töltési lehetőség. Mind a kettőnek megvannak az előnyei. A nyilvános töltők általában gyorsabbak, viszont gyakran nehéz szabad helyet találni, pláne csúcsidőben.

Az otthoni lehetőségek sokszor lassabbak, viszont akkor használjuk, amikor akarjuk. Ma már olyan modern fali töltők is vannak, amelyeket időzíteni is lehet. Konkrétan amíg alszunk, addig nulláról 100%-ra is képes feltölteni az autó akkumulátorát. Ezzel kihasználhatjuk az éjszakai áram adta előnyöket is.

Bízzuk a telepítést szakemberre

Az elektromos autó éjszakai árammal, saját töltővel megoldható, de fontos arra odafigyelni, hogy a töltő telepítését csak hiteles szakember végezheti el. Ennek biztonsági és jogszabályi okai vannak, mivel alaposan fel kell mérni az ingatlan hálózatát és olyan eszközt választani, amit biztonságosan tud kezelni a rendszer. Ha kérdése van vagy nem tudja, hogyan induljon el, keressen minket bizalommal!

279109017_1060699791460480_5710567411068693611_n.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük