Olvasási idő: 2 perc

Az elektromos autók töltésével kapcsolatban rengeteg tévhitet és félelmet lehet hallani az emberektől. Ezek közé tartozik az a megállapítás is, hogy az e-autók töltési lehetőségei nagyon korlátozottak, Magyarországon még alig vannak nyilvános töltőállomások, és amik jelenleg ki van építve, azok is általában foglaltak. Szerencsére ez egyrészt nem igaz, másrészt van más alternatíva is: az elektromos autó otthoni töltése.

Elektromos autó otthoni töltése – hogyan lehetséges?

Minden elektromos autó vásárlása során kapunk egy gyári töltőkábelt, amit egy hagyományos konnektorhoz csatlakoztatva máris működésre lehet bírni és elindul az e-autó akkumulátorának a töltése. Ezzel máris az otthoni hálózatot kihasználva juttathatunk energiát a járműbe. Természetesen ennek rengeteg előnye van, amiről még később beszélünk, de sajnos hátrányokkal is találkozhatunk. A hagyományos konnektor nem a leghatékonyabb töltési mód az e-autókhoz, sőt, kifejezetten sok energia vész kárba. Ezzel szemben ott van például a BESEN Wallbox fali töltő, amivel a töltési hatékonyság is növelhető.

Miért is az a töltési hatékonyság? Az otthoni töltés során ez az egyik legfontosabb tényező, amire oda kell figyelni. A töltési hatékonyság azt mutatja meg, hogy a felvett energiának hány százalékát adja át az elektromos autó akkumulátorának. Minél magasabb ez a szám, annál gyorsabb maga a töltés folyamata, és annál kevesebb áram vész kárba, azaz költséget is spórolunk. Egy hagyományos konnektor töltési hatékonysága alacsony, egyáltalán nem ekkora igénybevételre tervezték őket, és az otthoni hálózatot is képes túlterhelni, ami további problémákhoz és akár balesethez is vezethet. Egy fali töltő esetében ez a szám 90% feletti, így kevesebb mint 10% maga a kárba veszett villamos energia.

Szerencsére rengeteg otthoni megoldás közül válogathatunk, hiszen számtalan töltőoszlop és fali töltő található a piacon, így garantáltan meg fogjuk találni a mi ingatlanunkhoz és igényeinkhez illő megoldást.

Elektromos autó töltése otthon fali töltő segítségével. Fali töltő kiépítése otthon, az elektromos hálózat megbontása nélkül

Miért inkább otthon töltsük az elektromos autót?

Az otthoni töltés mellett rengeteg érv szól: időt spórolhatunk és akkor hatékonyabbak leszünk a mindennapokban, sőt, a teljes folyamatot, az energia előállításától kezdve a felhasználásáig zölddé, azaz környezetbaráttá tehetjük.

Elektromos autó töltése otthon Besen WALLBOX SEGíTSÉGÉVEL egyszerű töltés, akár 22 kw, 11 kw besen töltők

A nyilvános töltőállomások töltési hatékonysága is elég magas, időt nem is magával a töltéssel spórolunk, hanem azzal, hogy üres helyet keresünk. Igazán kellemetlen tud lenni, ha egyik találkozóról megyünk a másikra, a jármű akkumulátora merülőfélben van és a közkedvelt, közeli helyeink mind foglaltak. Ilyenkor vagy várakozunk, míg az előttünk lévő sofőr végez, vagy tovább keresünk, amivel a teljes lemerülést kockáztatjuk. Mindkét forgatókönyv eléggé fel tudja borítani a napirendünket, amit már mondanunk sem kell, újabb kellemetlenségek követnek.

Otthoni töltéssel nincs ilyen probléma, például amíg alszunk, maximális szintre tölthetjük az elektromos autót. Nincs fennakadás, csúszás, csak a gondtalan vezetés. Egy otthoni napelem rendszerrel, fali töltővel teljesen zöldenergiát állíthatunk elő, amit az e-autó segítségével szintén zölden használunk fel. Kíméljük a pénztárcánkat és a környezetet.

Elektromos autó töltése otthon akár 3,7 kw fali töltő amennyiben a töltés fali töltő segítségével történik, akár 3 fázis töltő

Mindig forduljunk szakemberhez

Legyen szó fali töltőről, töltőoszlopról vagy napelem rendszerrel történő összekötésről, mindig kérjük szakember segítségét. Ma már nem is lehet szakértő nélkül ilyen rendszereket beépíteni, így nem érdemes otthon, házilag belekezdeni, mi tudunk segíteni, keressen minket bizalommal.

Elektromos autó töltő többféle kw os verzióban is érdemes 1, vagy 3 fázisú verzióban kerül a falakra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük