Olvasási idő: 5 perc

A Tesla Model Y egy középkategóriás SUV, ugyanazon platformon alapszik, mint a Model 3 szedán, és akár 315 mérföldes hatótávolsággal is elérhető, modellváltozattól függően. 0-80%-os töltöttség eléréséhez akár fél óra is elegendő lehet egy Tesla Supercharger használatával. A Model Y tágasabb, mint a Model 3, négykerék-meghajtással, tágas csomagtérrel és “frunk” térrel rendelkezik, így kényelmes családi autónak is alkalmas.

Hivatalos WLTP hatótávolság: 507 km

A WLTP (World Harmonized Light Vehicle Test Procedure) egy szabványosított teszteljárás, amelyet az Európai Unióban használnak az elektromos járművek hatótávolságának mérésére. A WLTP teszt figyelembe veszi a jármű hatótávolságát különböző sebességtartományokban, valamint az időjárási körülményeket.

Valós hatótávolság: 457 km

A valós hatótávolság az az érték, amelyre egy elektromos jármű egy töltéssel képes eljutni a valós világban. A valós hatótávolság a hivatalos hatótávolságnál általában alacsonyabb, mivel számos tényező befolyásolja, beleértve a vezetési stílust, az időjárási körülményeket, a terhelést és a gumiabroncsok állapotát.

A Tesla Model Y töltése

A Tesla Model Y a CCS töltési szabványt használja, amely egy kombinált AC és DC bemeneti portból áll. A bemenet felső része a Type 2 csatlakozó számára készült, amely otthoni töltéskor vagy nyilvános lassú és gyors AC pontoknál használható. A bemenet mindkét felső és alsó része nagy teljesítményt szállít gyors DC töltés közben. A Tesla Model Y CCS töltőnyílását a közeli hátsó sárvégén, a hátsó lámpaegység mellett találja meg.

Tesla model y

A Tesla Model Y lehetővé teszi lassú, gyors és gyors töltést nyilvános pontokról, a hálózat és a töltőegység típusától függően. A legtöbb esetben lassú töltéshez 3-pólusú-Type 2 kábel szükséges, gyors töltéshez pedig Type 2-Type 2 kábel, amelyek közül általában egyet a járművel adnak. Gyorstöltéshez a jármű egy kábelre csatlakoztatott CCS csatlakozót használ, amely a töltőegység része.

A Tesla Model Y két töltési szabványt használ a bemeneteihez – Type 2 és CCS. A Type 2 bemenetet otthoni töltéshez vagy nyilvános lassú és gyors váltóáramú pontokhoz használják. A CCS bemenetet nagy teljesítmény továbbításához használják gyors egyenáramú töltés közben egy CCS csatlakozóról

A váltóáramú (AC) vagy egyenáramú (DC) töltéshez az elektromos jármű vezetőjének be kell dugnia a csatlakozókat a megfelelő bemenetekbe, majd a jármű kommunikációba lép a töltőegységgel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy van-e áramellátás, nincs-e hiba és biztonságos-e a töltés megkezdése. Ha otthon vagy munkahelyi töltőpontnál tölt, akkor a jármű automatikusan elkezd töltődni.

A nyilvános töltőn a töltés megkezdéséhez aktiválási folyamatra van szükség. A hálózatszolgáltatótól függően ez Zap-Pay, RFID kártya vagy okostelefonos alkalmazás használatát foglalhatja magában, amelyek gyakran egy előre létrehozott fiókkal kapcsolódnak össze. Az érintésmentes, fizetés után fizetős egységek egyre gyakoribbak az újabb egységeken. Aktiválás után az egységek további csatlakozási és számlaellenőrzést végeznek, mielőtt elkezdenék tölteni a járművet.

A Tesla Model Y töltési ideje

A Tesla Model Y alapfelszereltségként egy 11 kW-os fedélzeti töltővel rendelkezik Type 2 AC töltéshez. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha egy 11 kW-nál nagyobb bemeneti teljesítményű gyorstöltőhöz csatlakozik, a Tesla Model Y csak legfeljebb 11 kW-os töltésre lesz képes. A Tesla Model Y modellek akár 210 kW DC-s ultragyors töltésre is képesek

Töltési mód Teljes feltöltés időtartama 100 km hatótáv feltöltési időtartama
Otthoni 110 voltos hálózati töltő 30 óra 90 perc
Otthoni 240 voltos hálózati töltővel 8 óra 30 perc
Nyilvános gyorstöltő (50-150kW) 30-45 perc 15 perc
Tesla Supercharger (250kW) 15 perc 7,5 perc

Megjegyzés: A feltüntetett idők csak tájékoztató jellegűek, mivel nagyon ritkán van szükség elektromos jármű teljes feltöltésére 0%-ról. A töltési időt továbbá befolyásoló tényezők közé tartozik a környezeti hőmérséklet, az autóban tárolt energiamennyiség, bármilyen felső és alsó töltési korlátozás akkumulátor élettartamának meghosszabbítása és potenciális károsodásának megelőzése érdekében, valamint a töltési sebességek lassulása, ahogyan a maximális töltöttség közeledik.

A Tesla Model Y töltésének költsége

A Tesla Model Y töltésének költsége elsősorban az elektromos energia költségén múlik, amely maga is a töltési pont típusától és a motor hatékonyságától függ. Otthoni töltés esetén a töltés költsége az otthoni áramtarifához igazodik, amely általában alacsonyabb, mint a nyilvános töltőállomások ára. Nyilvános töltőállomások esetén a töltés költsége a töltőállomás tulajdonosától és a töltő teljesítményétől függ. Általános szabály, hogy a nagyobb teljesítményű töltők költségesebbek, mint a kisebb teljesítményű töltők.

Tesla Supercharger hálózat esetén a töltési költség egységes, és jelenleg 30 forint/kWh Magyarországon. A Tesla Model Y töltésének költségét továbbá befolyásolja az akkumulátor állapota és a töltési mód. Hidegebb időjárási körülmények között a töltés lassabb, és több energiát fogyaszt.A gyorstöltés is növeli a töltés költségét, mivel a gyorstöltők nagyobb teljesítményűek. A Tesla Model Y töltésének költsége körülbelül 16-30 forint/kWh. A pontos költség a töltési módtól, a töltő teljesítményétől és az adott időpontban érvényes áramtarifától függ.

Töltési mód Töltési költség Töltési költség (Tesla Supercharger)
Otthoni 240 voltos hálózati töltő 16-20 forint/kWh 30 forint/kWh
Nyilvános gyorstöltő (50-150kW) 25-50 forint/kWh 30 forint/kWh
Tesla Supercharger (250kW) 30 forint/kWh 30 forint/kWh

A Tesla Model Y otthon töltése

A Tesla Model Y otthon történő töltésének számos előnye van. Egyrészt olcsóbb, mint a nyilvános töltőállomásokon történő töltés. Másrészt kényelmes, mivel nem kell a töltőállomásokra utazni.

A Tesla Model Y otthon történő töltéséhez két lehetőség van:

  • Háztartási konnektorral történő töltés: Ez a legolcsóbb megoldás, de a leglassabb is. A Tesla Model Y 7 kW-os fedélzeti töltőjével körülbelül 12 óra alatt teljesen feltölthető.
  • Fali töltővel történő töltés: Ez a gyorsabb és kényelmesebb megoldás. A Tesla Wall Connector 22 kW-os töltővel körülbelül 4 óra alatt teljesen feltölti a Tesla Model Y-t.

Ha otthon szeretné tölteni a Tesla Model Y-t, akkor ellenőrizze, hogy a háztartási konnektor vagy a fali töltő alkalmas-e a Tesla Model Y töltésére. A Tesla Model Y 7 kW-os vagy nagyobb teljesítményű töltőt igényel. Ha háztartási konnektorral szeretné tölteni a Tesla Model Y-t, akkor használjon 16 amperes (A) vagy nagyobb áramerősségű konnektort. Ha kérdése van, keressen minket bizalommal, és segítünk a beszerzésben, telepítésben.

A Tesla Model Y nyilvános hálózaton történő töltése

A nyilvános hálózaton történő töltés gyorsabb, mint az otthoni töltés, de drágább is. A Tesla Supercharger hálózata a világ legnagyobb gyorstöltő hálózata. A Superchargerek 250 kW teljesítménnyel tölthetnek, ami azt jelenti, hogy egy Tesla Model Y körülbelül 30 perc alatt teljesen feltölthető. A nyilvános töltőállomások általában kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a Superchargerek, és a töltési díjak változóak lehetnek.

✅GYIK?⚡️

✅Milyen hatótávolsággal érhető el a Tesla Model Y, és milyen töltőt használ??⚡️

– A Tesla Model Y akár 315 mérföldes (507 km) hatótávolsággal rendelkezik, azonban a valóságban általában 457 km-re terjed ki. A Model Y CCS töltési szabványt használ, amely kombinált AC és DC bemeneti portból áll.

✅ Milyen töltési időre és költségekre számíthatok otthon és nyilvános töltőállomásokon??⚡️

– Az otthoni töltés időtartama attól függ, hogy melyik típusú töltőt használja, például egy 240 voltos hálózati töltővel körülbelül 8 órára van szükség a teljes feltöltéshez. A nyilvános gyorstöltőkön a töltési idő általában 30-45 perc, a Tesla Supercharger hálózat esetén pedig körülbelül 15 percig tart.

✅ Mennyibe kerül a Tesla Model Y töltése otthon és nyilvános töltőállomásokon??⚡️

– Az otthoni töltés általában olcsóbb, mivel az otthoni áramtarifák alacsonyabbak. A nyilvános töltőállomások ára változó lehet, de a Tesla Supercharger hálózatban általában 30 forint/kWh az ár.

✅Hogyan történik a Tesla Model Y töltése otthon és nyilvános töltőállomásokon??⚡️

– Otthon a Model Y-t háztartási konnektorral vagy fali töltővel lehet tölteni, míg nyilvános töltőállomásokon a Tesla Supercharger vagy más töltőegységek használatára van lehetőség, ahol az aktiváláshoz különböző módszerek állnak rendelkezésre, például okostelefonos alkalmazás vagy RFID kártya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük